[adaptív város 7] Üres üzletek és a kiskereskedelem megújulása: Párizsi megoldások

Üres üzletek és a kiskereskedelem megújulása
Szeptember 19., 10.00-12.30
Rögtön Jövök! Projekt galéria, Budapest 1052, Kossuth Lajos utca 14-16.
Angol nyelvű esemény!

share-a-larger-retail-space-and-a-unified-design-structure

Budapest jobban megszenvedte a gazdasági válságot, mint számos más európai város. A recesszió, kiegészülve egyes épülettípusok elavulásával és merev gazdálkodással, jelentős számú ingatlant fosztott meg funkciójától – bérlőitől és használóitól. A városszerte található üres üzletek mindenki számára kárt okoznak: a tulajdonos kiadatlan üzlete után is fizet költségeket, a használatlan ingatlan állapota romlik, ami csökkenti az ingatlan értékét. Egy negyed kereskedelmét lassan építik le a hosszú távon üres boltok, amelyek nem generálnak forgalmat, így a szomszédos üzleteket is megfosztják a potenciális vásárlók csoportjaitól. Egy környék közbiztonságát rontják a bedeszkázott lakóházak és lehúzott redőnyű boltok, ahol senki sem látja azt, ami az utcán történik.

a KÉK – Kortárs Építészeti Központ vendégei párizsi szakértők, akik a kiskereskedelem megújulását célző önkormányzati stratégiákat és a földszint használati lehetőségeit kiterjesztő építészeti beavatkozásokat mutatnak be Budapesten. Az előadások a KÉK és a Budapest Főváros Önkormányzata által szervezett Nyitva! Kiadó üzletek Fesztiválját vezetik be. A Fesztivál régóta üresen álló üzlethelyiségeket nyit meg egy hónapra magukat kipróbálni kívánó közösségi és kulturális kezdeményezések, intézmények, valamint társadalmi vállalkozások számára. A szeptember 19-től október 19-ig tartó Fesztivál kísérlete egy hosszútávú, az üres ingatlanok újrahasznosítását célzó program részét képezi.

Résztvevők:

Magali Vergnet-Covo a párizsi önkormányzat helyi gazdasági rehabilitációra koncentráló vegyes tulajdonú társasága, a Semaest tanácsadója. A Semaest 2004-ben indította el az üres üzletek és a monofunkcionális kereskedelem problémáira választ adó Vital’Quartier projektet.

GRAU egy párizsi építésziroda, amely a lakásépítéstől a területrendezésig különböző léptékekben dolgozik. 2013-ban a Semaest felkérésére a GRAU építészeti stratégiákat dolgozott ki az üzlethelyiségek funkcionális újragondolására. A GRAU-t Budapesten Erwan Bonduelle képviseli.

A Program támogatója a Budapesti Francia Intézet.

IF_Logo Budapest-Quadri_2011

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.