[adaptív város 6] Kihasználatlan irodaházak, új személetmódok

Időpont: 2014. június 16-17.
Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria (1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.)
Vendégünk: Paul Oudeman (Office Space Intermediary, Amszterdam, NL)

amsterdam vacant

Program:

Június 16. (hétfő) 19.00-20.30
Paul Oudeman előadása

Június 17. (kedd) 10.00-17.00
Helyszínbejárás és workshop

A Lakatlan az üres iskolaépületek után egy új ingatlan- és tértípussal foglalkozik: az alulhasznosított irodaházakkal, irodaépületekkel. A jó példát ismét Hollandia szolgáltatja: Amszterdam város önkormányzata 2006 óta igyekszik növelni befolyását a város irodatereinekhasznosítása terén, megvalósítható megoldásokat keresve a kiadhatatlan irodaépületek újszerű hasznosítására.

Tavaly év végén a holland főváros irodatereinek 18% állt üresen. Bizonyos területeken koncentráltan jelentkezik a probléma, elérve az 50%-os üresedést, komoly értékcsökkenést okozva ezzel az épületek környezetében.

Üres irodaépületek Amszterdamban (2013. november, forrás: http://www.amsterdam.nl)

Office Space Intermediary ‒ Az amszterdami közvetítő

A városvezetés a probléma átfogó kezeléséhez érdekében számon tartja az irodaházak kihasználtságát, térképezi az üresen álló irodaépületeket és létrehozta saját közvetítő irodáját, az Office Space Intermediary-t Paul Oudeman ingatlanfejlesztő vezetésével. Oudeman az önkormányzat megbízásában segíti az ingatlantulajdonosokat, hogy kiadhatatlan ingatlanjaik hasznosítására új módokat találjanak, lakóépületekké (pl. a diákszállások és fészeklakások számának növelése érdekében), hotelekké, egészségügyi intézményekké, vagy kezdővállalkozásokat segítő inkubátorházakká alakítva azokat. Az épületek új funkcióinak megtalálása nem csak a menedzsment újragondolását (közvetítő iroda), de új pénzügyi (pozitív ösztönzők, bírságok és támogatások megvonása), jogi és várostervezési (engedélyeztetések, rendezési tervek) megoldásokat is követel.

YouTube előnézeti kép

 

Üres és alulhasznosított irodaépületek Budapesten

Miközben Hollandiában, Németországban vagy Ausztriában az üres irodaépületek a funkcionális újragondolás és az ideiglenes használat legfontosabb terepei, Magyarországon továbbra is kevés szó esik a hosszútávon lakatlan irodaépületek alternatív hasznosításának lehetőségeiről.

kohout

Részlet Kohout Dávid 2012-es, az üres budapesti irodaházak funkcionális átgondolását javasló diplomatervéből

Az ezredforduló táján átadott irodaházak nagy arányú üresedésének okát elsősorban a gazdasági válság jelenti: a hiteltörlesztéshez szükséges bérleti díjak még ma is irreálisan magasak, az 1970-90-es évek között épült irodák pedig szerkezeti és esztétikai elavultságuk miatt találnak nehezen gazdára. Ezeknek az épületeknek tetemes a fenntartási költsége, befektetőt találni vagy hosszútávon kiadni az irodatereket pedig egyre nehezebb. A kiutat az irodák funkcionális újragondolása jelentheti. A jelenleg üres irodaházak munkatérként is megújulhatnak, ha képesek megteremteni azt a kreatív munkakörnyezetet, amely ma már egyre inkább a bérlői diverzitástól, a helyben kialakítható együttműködések lehetőségétől, az épület „nyitottságától” függ. Ez alapvető szemléletváltást igényel tulajdonosi, használói és tervezői oldalról egyaránt.

kep2

A KÉK a Szervita téri irodaházban, 2008-ban, a tervezett lebontás előtti hónapokban

Az [adaptív város 6] esemény keretében a Lakatlan e szemléletválás irányában kíván továbblépni, és egyedi, de modellé alakítható konstrukciót kialakítani egy budapesti példán keresztül.

Paul-Oudeman-uit-gronduitgifte-107873_200x200

Paul Oudeman az Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam fejlesztőcégnél, Amszterdam város önkormányzatának megbízásából dolgozik a kihasználatlan irodaterek megtöltése érdekében. Korábban ingatlanügyi tanácsadóként dolgozott az önkormányzatnál, megvalósíthatósági tanulmányoknál, városi ingatlanfejlesztéseknél, bérleti díjrendszerek kidolgozásánál.

 

A program a Stimuleringsfonds Creatieve Industries és Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, Budapest Főváros Önkormányzata Rögtön jövök! programjával együttműködésében jött létre.

SCI_Woordbeeld_EN_3_regels_RGB   Norway+Grants+-+JPG_crop_s   EEA+Grants+-+JPG_crop_s

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.