[adaptív város 8] Hová vezet a Népszínház utca? Hágai gondolatok az utcarehabilitációról

Hová vezet a Népszínház utca? Hágai gondolatok az utcarehabilitációról
Előadás és szakmai workshop
2014. november 14. péntek, 9.30-19.00
Kesztyűgyár, Bp. 1084, Mátyás tér 15.
A részvétel ingyenes, regisztrációhoz között. Regisztráció itt!*

*A reggel 10.00 órai és az este 18.00 órai prezentációk külön, az egész napos workshopon való részvétel nélkül is látogathatók, de regisztráció ezekhez is szükséges. Részletes program alább.

c photoblog.hu
© photoblog.hu

A Népszínház utca Budapest egyik legellentmondásosabb utcája. Hagyományosan a városba érkezők első megállója, az utca számos kulturális és etnikai csoportnak ad otthont, mégsem tud eléggé profitálni kulturális sokszínűségéből. Miközben a Teleki tér és környéke számos új kulturális és szociális központtal és egy közösségi tervezésben megvalósított parkkal gazdagodott, az egykor virágzó kereskedőutca hírét még mindig leromlott közterek, felújításra szoruló épületek, üres üzletek és látványos társadalmi konfliktusok rontják.

A november 14-én a Kortárs Építészeti Központ és a Roeleveld-Sikkes építésziroda által szervezett workshop célja a helyi szervezetekkel, tervezőkkel, döntéshozókkal és nemzetközi szakértőkkel megvizsgálni az utca lehetőségeit, megrajzolni jövőképeit, azonosítva a környék átalakulásának lehetséges forgatókönyveit: Milyen eszközök állnak rendelkezésre az utca kiskereskedelmének felvirágoztatására? Milyen szerepe lehet a Népszínház utcában a helyi vállalkozásoknak, hagyományos mesterembereknek és vendéglátásnak? Hogyan fogathatóak vissza a turizmus bevételei a környék infrastruktúrájába és szolgáltatásaiba? Hogyan őrizhető meg az utca kulturális sokfélesége a társadalmi konfliktusok enyhítése mellett?

A workshop során a résztvevők megismerkednek egy hágai utcarehabilitáció részleteivel és eredményeivel, majd megvizsgálják a Népszínház utca problémáit és lehetőségeit, különös tekintettel az innovatív szakmai-lakossági együttműködési formátumokra, szabályozási keretekre, a tematikus utcák előnyeire és hátrányaira, a rehabilitáció finanszírozási modelljeire. A workshop célja olyan fejlesztési forgatókönyvek kidolgozása, amelyek perspektívákat nyújtanak az utca kiskereskedelmének fejlesztéséhez, az üres üzlethelyiségek hasznosításához, a lakosság és a helyi szociális-kulturális szereplők bevonásához, új lakossági és turisztikai szolgáltatások kidolgozásához, illetve az utca vonzerejének javításához.

Program:
Időpont: November 14., péntek, 9.30-19.00
Helyszín: Kesztyűgyár Bp. 1084, Mátyás tér 15.

09.30 Regisztráció
10.00 Előadások: A hágai Paul Krugerlaan rehabilitációja (Manish Dixit) és a Roeleveld-Sikkes iroda hágai projektjei (Jan van Huizen)
11.00 Workshop bemutatás, szabályok, módszerek
11.30 Workshop 4 tematikus csoportban (ötletek, tervek, koncepciók összegyűjtése)
13.00 Szünet
14.00 Workshop 4 tematikus csoportban (ötletek, tervek, koncepciók csoportosítása)
15.00 Három koncepció részletes kidolgozása
16.30 Témák szerinti prezentáció
17.00 Szünet
17.30 Integrált terv elkészítése
18.00 Integrált terv bemutatása

A workshop vendégei Manish Dixit és Hedwigis Verheijen, a Hágai Önkormányzat (Hollandia) munkatársai, a hágai Paul Krugerlaan rehabilitációjának tervezői.

Manish Dixit 20 éve, ingatlanfejlesztőként kezdte karrierjét. Számos nagyléptékű lakásépítési és kereskedelmi fejlesztési projektben vett részt. Az elmúlt évtizedben leginkább társadalmi problémáktól sújtott, rosszul működő városi területek rehabilitációján dolgozott: munkájában kiemelt fontosságú a közösségi részvétel és a helyi társadalmi-gazdasági folyamatok elősegítése a fizikai átalakulás által.

Hettie Verheijen 23 éve dolgozik a város- és köztérfejlesztési projektekben. A Hágai Önkormányzat Terület- és projektmenedzsereként a hágai Transvaal negyedben (és a Paul Krugerlaan-on) zajló, ingatlanfejlesztési, köztéri, közlekedési és gazdasági dimenziójú projektek koordinátora. Itt közvetítő szerepet játszik az önkormányzat, a különböző önkormányzati osztályok és külső szereplők (ingatlantulajdonosok, fejlesztők, lakók) között.

A Paul Krugerlaan Hága Transvaal nevű negyedében található. Az utca a 20. század elején lakóövezetként épült, de földszinti lakásait már az utca első évtizedében elkezdték boltokká alakítani. Az 1980-as években az első suriname-i, török és marokkói bevándorlók itt nyitották meg üzleteiket. Az ezredfordulóra az utcában mintegy 150 üzlet működött, száznál is több ingatlantulajdonossal. A csökkenő befektetési kedv nyomán az üzletek és a környék állapota romlott, a látogatók és vállalkozók száma megcsappant, az üzletek és közönségük diverzitása csökkent. 2009-ben a hágai önkormányzat integrált rehabilitációs folyamatba kezdett, hogy megállítsa a környék romlását: a projekt eredményeképpen az utca visszanyerte vonzerejét, új vállakozókat és üzleteket csábítva a negyedbe.

SCI_Woordbeeld_EN_3_regels_RGB   Norway+Grants+-+JPG_crop_s   EEA+Grants+-+JPG_crop_s   dacs   132023_jozsefvaros   kesztyűgyár_közösségi_ház

sikkes

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.