[variations for vacancy] Free Riga 2014 & DIY Tel-Aviv

Mārcis Rubenis (Riga, Lettország), a Free Riga 2014 alapítójának & Roy Fabian (Tel-Aviv, Izrael) építész, képzőművész angol nyelvű előadása
Időpont: 2014. május 17., 17:00
Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria (1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.)

Két nagyon különböző városi helyzetből érkező, de hasonló urbanisztikai elveket képviselő vendég érkezik a Rögtön jövök Projekt Galériába most szombaton:
Marcis Rubenis a rigai üres épületek elérhetővé tételén dolgozó Free Riga 2014 alapítójaként szervez kampányokat, térképez ingatlanokat és közvetít önkormányzatok és lakosság közt.
Roy Fabian a tel-avivi önkormányzat várostervezési osztályával együttműködve segít a DIY kultúra és művészetek városfejlesztési stratégiákba integrálásában.

A Free Riga 2014 célja, hogy a lett főváros kihasználatlan tereit hozzáférhetővé tegye a lakosság és kulturális, közösségi funkciók számára – hogy a parlagon heverő magántereket közterekké alakítsa. Indulásuk óta megvalósítottak egy sikeres figyelemfelhívó kampányt, számba vették Riga üres épületeit, elkezdtek tárgyalni önkormányzatokkal és beszélni, területeket bejárni helykereső szervezetekkel.

foto1

Az utóbbi években Tel-Aviv várostervezői osztálya egyre nagyobb érdeklődést mutat a kultúra és művészet eszközeit a városfejlesztés folyamataiba integráló módszerek iránt. Tel-Aviv független kulturális szcénája partnere lett az ilyen irányú városi kísérleteknek. Egy, a DIY (Csináld magad!) kultúra és művészet városmegújításban játszott lehetőségeit vizsgáló átfogó analízist követően egy pilóta projekt indult el Neve Shaanan belvárosi kerületében.

map for inter1

111504.story_x_large

marcis_webMārcis Rubenis kreatív vállalkozó, aktivista és workshop szervező. A Free Riga 2014 üres rigai épületek kreatív, kulturális és szociális megnyitásáért dolgozó szervezetének alapítója. 2006-ban aktívan részt vett egy rigai magasház több szempontból is jogtalan megépítése ellen szerveződő mozgalomban, később pedig a civil lakosság és az önkormányzat közti közvetítésben. Mārcis emellett a közösségi térképezéssel foglalkozó www.stakeholde.rs és az idejuTALKA kollaboratív workshop módszertan alapítója, mely utóbbit a Balti térség nagyvállalati, önkormányzati és állami szervezetivel alkalmazzák.

royfabianRoy Fabian építész és képzőművész, aki tevékenységében mindkét területet kombinálja a város fejlődési folyamatainak megértéséhez. Tel Aviv önkormányzatának megbízásából végzett kutatást, amely a város történelmének, tervezésének, emlékeinek, kultúrájának és művészetének keresztmetszetében vizsgálta a városi folyamatokat.  Képzőművészként a közösségi művészeti alkotással, a közönséget bevonó installációkkal dolgozik. Társművészekkel létrehozott projektjei elsősorban köztéri események, független művészeti fesztiválok és a DIY kultúrát népszerűsítő projektek.

[variations for vacancy] A sorozat előadásai a legfrissebb, üres épületekhez és azok újjáélesztéséhez köthető kezdeményezéseket mutatják be a világ minden tájáról.

Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata Rögtön Jövök! és Kortárs Építészeti Központ Lakatlan programjának együttműködésében valósult meg.

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.