[Rögtön jövök!] Belvárosi üzletek jövője – Virágzás vagy hanyatlás?

Beszélgetés a budapesti belvárosi üzlethelyiségekről
Időpont: 2014. május 5., 19.00
Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria (Kossuth Lajos utca 14-16. )

A beszélgetés résztvevői:
Király Gabriella (Budapesti Kereskedelmi Iparkamara)
Szabó Gyöngyvér (KÉK – Kortárs Építészeti Központ)
Szendrei Zsolt (BME Urbanisztika Tanszék)
Szerdahelyi-Németh Klára (Corvinus Egyetem, a Rögtön Jövök! program ötletgazdája)
Dr. Tas Krisztián (a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. igazgatója)

Moderál: Polyák Levente (KÉK – Kortárs Építészeti Központ)

Online anyagok:
Az esemény letölthető összefoglalója: [LKT] Belvárosi üzletek – Virágzás vagy hanyatlás
@ Szendrei Zsolt prezentációja: szendrei_zsolt_eloadas_lakatlan_PUBLIKALASRA
@ Szerdahelyi-Németh Klára prezentációja: Az átalakuló városi “földszint” – Problémák és lehetőségek

Fotók az eseményről.

Wiener-Rad-WG-_-Projektbild-1024x721
A Wiener Rad-WG ötlete, hogy az üres bécsi földszinti üzlethelyiségek biztonságos kerékpár tárolóként, információs és tájékozódási központként működjenek.

A programról

A Budapesten szembetűnő üres kirakatok jelensége nem egyszerűen a városkép kérdése. Miközben a kiskereskedelem működése tükrözi a lakók fogyasztási kedvét és szokásait, az üzletek nem puszta elszenvedői a gazdasági átalakulásoknak. A vásárlóutcák virágzásában vagy hanyatlásában fontos szerepe van az intézményes szereplőknek is: utcaklaszterek és tematikus utcák, a kerületeket összefogó egységes megoldások, a városi földszint új funkcióinak keresése, intelligens adatbázisok építése és pop up megnyitások lehetővé tétele mind napirenden lévő témák Budapesten – most a legbeavatottabbaktól kérdezhettek tervekről, stratégiákról, dilemmákról.

Milyen módszerek léteznek a kiskereskedelem felvirágoztatására? Milyen eszközökkel rendelkeznek az önkormányzatok, a kamarák és a tervező szakmák az üzletek menedzselésében? Milyen veszélyeket rejteget az ingatlanpiacba való beavatkozás? Milyen alternatív megoldások vannak Budapest horizontján az egységes megoldások tekintetében? És egyáltalán, hány méter üres kirakat található ma Budapesten? Ezeket és további kérdéseket tesszük fel a Rögtön jövök! Projekt Galéria következő beszélgetésén.

Queens_Parade_-_After_1_jpg_650x365_crop_q85
Queens Parade (London, UK) – A Meanwhile Space által újratöltve
hegyalja_3-5_4_handinscan
A Rögtön jövök! utcai installációi egy online adatbázishoz kapcsolódnak, melyek egy, a BKIK által kezelt online felületen tartják számon az üres önkormányzati üzleteket. Az oldalra az önkormányzatok maguk tudják felölteni az adatokat.

[Rögtön jövök!] A Rögtön jövök! Budapest Főváros programja az üres üzletek újrahasznosításáért, a Lakatlan szakmai partnere és támogatója. Információ: rogtonjovok.hu/rolunk

Az esemény Budapest Főváros Önkormányzata Rögtön Jövök! és Kortárs Építészeti Központ Lakatlan programjának együttműködésében valósult meg.

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.